Welcome to Our Website

Cihan halkçı belediyecilik için yola çıktı: ‘Fındıklı’yı da Dersim’i de geçeceğiz’

ARTVİN – 31 Mart Yerel Seçimleri’nin özel geçeceği yerlerden birisi de Artvin’in Hopa ilçesi olacak.

Hopa, 27 bin nüfusuyla küçük bir ilçe olarak gözükse de limanı, Gürcistan sınırında yer alması, çay tarımının merkezlerinden biri olması gibi özellikleriyle ekonomi açısından bölgenin önde gelen ilçelerinden biri. Kazım Koyuncu’nun da memleketi olan Hopa, muhalif yapısıyla da dikkat çekiyor.

Türkiye’de sol, sosyalist hareketlerin taban bulduğu bölgelerden biri olan Hopa’da, 2019 Yerel Seçimleri’nde CHP Adayı Taner Ekmekçi oluşturulan ‘Sol İttifak’la birlikte seçimi kazanmıştı. Seçimin ardından 5 yıllık süre içerisinde yaşanan bir çok tartışmanın ardından bu ittifak dağıldı.

Fotoğraf: Medyascope

İTTİFAK DA YOK ADAY DA YOK

30 Mart Yerel Seçimleri’nde aynı sürecin yaşanmaması için ilçedeki sol-sosyalist güçler ittifaka çekimser yanaşsa da 2014 Yerel Seçimleri’nde ÖDP ve HDP’nin ayrı adaylar çıkarmasıyla AK Parti 23 oy farkla seçimi kazanmıştı. Bu nedenle sol-soyalist güçler, bu senaryonun tekrarını yaşamak istemiyor.

SOL Parti Hopa İlçe Başkanı Tanju Gümüşkaya, CHP ile ittifak zeminlerinin olmadığını, karar için parti kurullarının görüştüğünü söyledi. Halkevleri Bölge Temsilcisi Kamil Ustabaş da bir ittifak olmayacağını, kent için taleplerini dile getiren bir açıklama yapacaklarını söyledi. Ustabaş, “Bu kenti, AKP’ye teslim etmeyeceğiz” diyerek ‘kaybettirmeme’ vurgusu yaptı.

UTKU CİHAN, UTKU CİHAN’LA YARIŞACAK

İki blok halinde seçime girilmesi beklenen Hopa’da, iki Utku Cihan yarışacak. CHP’nin 11 Ocak’ta aday ilan ettiği Utku Cihan’a karşı AK Parti, rakibiyle aynı sülaleden olan Ati Utku Cihan’ı aday gösterdi.

CHP’nin adayı Utku Cihan, mesleği ve belediyecilik tecrübesiyle Hopa’da tüm kesimlerin onay verdiği bir isim olarak önde görülüyor.

Yüksek Şehir Plancısı olan Cihan, 2008’den 2019’a kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Toplu Ulaşım Hizmet Müdürlüğü yaptıktan sonra Ekrem İmamoğlu’nun daveti üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) geçiş yaptı. İBB’de Ulaşım Planlama Müdürlüğü, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü görevlerinin ardından son 4 yılında Ulaşım Daire Başkanı olarak görev yaptı. Aralık ayında istifa ederek CHP Hopa Belediye Başkan Aday Adayı oldu.

‘HOPA’NIN POTANSİYELİ’Nİ DOĞRU KULLANMAK İSTİYORUZ’

11 Ocak’ta Genel Merkez’in kararı ile adaylığı ilan edilen Cihan, sahaya indi. Hopa’yı, Hopa halkından dinleyerek şikayetleri, talepleri, beklentileri not alıyor. İlçede şehircilik, kültür ve sosyal belediyecilik anlamında eksiklikler olduğunu tespit eden Cihan, konuları paydaşlarıyla görüşerek projelerini belirliyor. Cihan, projelerini 24 Şubat’ta gerçekleştireceği lansman ile duyuracak.

Hopa’nın kültür, doğa, ekonomi ve insan kaynağı açısından çok değerli bir yer olduğunu vurgulayan Cihan, “Hopa geçmişinden gelen kültürüyle birlikte potansiyeli çok yüksek bir ilçe. Bu potansiyeli doğru kullanmak temel amacımız. Bununla ilgili kiminle görüşmek gerekirse onlarla iş birliği içerisinde Hopa’da gerçekten doğru bir belediyecilik yapmak istiyoruz. Sadece yol yapmak bina yapmak meselesi değil, aynı zamanda insanların sosyal, kültürel ihtiyaçları üzerinden bir program hazırlıyoruz” dedi.

‘BİRLİKTE HAREKET ETME TEMELİNDE KONUŞMALIYIZ’

Hopa’da geçmiş dönemlerde yapılan Sol İttifak denemelerinin çok ideal gerçekleşmediğini ve dağılmayla sonuçlandığını kaydeden Cihan, ittifakı sadece seçim olarak değil birlikte hareket etme olarak düşündüklerini söyledi.

“Hopa hayata soldan bakan bir kültüre sahip” diyen Cihan, ilçedeki tüm sol-sosyalist tüm gruplarla birlikte hareket etmek istediklerini belirterek şunları sçyledi: “Bütün bileşenlerin benzer şekilde doğru bir belediyecilik yapılması konusunda hemfikir olduğunu düşünüyoruz. Kimseyi dışarıda bırakmadan birlikte hareket etmek bizim de amacımız. Adaylaşma sürecinde de ben bunu önemseyerek hareket ettim ve elimizden geldiğince bu birlikteliği sağlamaya çalışıyoruz. Bu birlikteliği nasıl öreceğimiz konuşmak asıl amacımız. Şu anda bu süreçler devam ediyor. Bunu sadece oy temelinde değil, birlikte hareket etme temelinde konuşmamız gerekiyor. O süreç şu anda sürüyor.”

Cihan, seçim çalışmalarının büyük kısmını Hopa halkının talep ve şikayetlerini dinlemeye ayırıyor.

‘BELEDİYECİLİK HİKAYESİ YAZMAK İSTİYORUZ’

Hopa’nın sol-sosyalist bir kültüre sahip olmasına rağmen ilçede Fatsa, Ovacık, Dersim ve Fındıklı gibi ‘halkçı belediyecilik’ örneklerinin yaşanmamasını da değerlendiren Cihan, yola çıkış amaçlarının ‘tam da bu’ olduğunu vurguladı. Hopa’da bir belediyecilik hikayesi yazmak ve tüm Türkiye’ye bunu anlatmak istediklerini sözlerine ekledi.

“Biz kısa zamanda Fındıklı’yı da Dersim’i de geçeriz” de geçeriz diyen Cihan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkçı, sosyal belediyeciliği sadece yardım anlamında değil, halkın kendi üretimini bir mekanizma içerisinde sağlayabildiği ve bunu Hopa’nın kendi ürünleriyle yaptığı bir ekonomi yaratmak istiyoruz. Bu sadece bir meta elde etmek değil kültürel anlamda da üretim yapabilmek anlamı taşıyor. Hopa, Kazım Koyuncu’nun memleketi… Müziğin üretilmesi, sanatsal çalışmalar, spor anlamında üretim yapabilmek de amaçlarımız arasında. Sosyal belediyecilik adına tüm bu sosyal, kültürel, ekonomik, turizm faaliyetlerine önem vereceğiz.”

Kazım Koyuncu’nun memleketi olmasına rağmen müzik üretimi yapılmamasını, gençlerin sanatsal etkinliklere erişemiyor olmasını ‘kaçırılmış bir fırsat’ olarak gören Cihan, öncelikle sosyal konulara öncelik vereceklerini söyledi.

Cihan, “Eğitim seviyesinin giderek düştüğü Hopa’da insana yatırım yapmak, gençlere, çocuklara yatırım yapmak, kadınların sokağa çıkmasını, hayatta var olmasını sağlamak en önemli görevimiz. Binayı zaten yaparız, çöpü zaten toplarız. En çok önemsediğimiz Hopa kültürü adına bir şeyler yapmak gerektiğidir” diye konuştu.

Hopa’nın fiziki yapısının ve şehirleşmesinin bugüne kadar doğru yönetilmediğini kaydeden Cihan, ilçede çok yoğun bir yerleşim yapısı olduğuna dikkat çekti. Şehir Plancısı olmasının da avantajıyla ilçenin çehresini değişterecek planlamalar yapması beklenen Cihan, özellikle sel ve taşkınlara sebep olan dere yataklarındaki yapılaşma yapı yoğunluğu yüksek olan mahallelere çözüm üretmeyi hedefliyor.

‘HOPA’NIN DOĞRU ŞEHİRLEŞMESİ BENİM BORCUM’

Hopa’nın doğru büyüyor olması gerektiğini ifade eden Cihan, şunları söyledi: “İlçemizde ticari kaygılar, kentsel rant süreçleri doğru yönetilemedi. Hopa’yı gelecekte nasıl bir şehir haline getireceğimizin planlarını yapacağız. Hopa’da sel sonucu yaşanan taşkınlar sebebiyle ölümler yaşandı. Bu felaketlerin en büyük sebebi, derelerin üzerinde yapılaşmalar olması, dere yataklarına müdahalelerin olması… Biz Hopa’daki o dereleri gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Hopa’daki şehircilik anlamında da o derelerin içerisinde yürüyüş yolları olan rekreasyon alanları olarak kullanılmasını planlıyoruz. Kentin doğasını merkezde de ortaya çıkarmak istiyoruz.

Hopa’nın çevresinde gelişme alanları var. Hopa merkezde, denize yakın alanlarda dikey bir yapılaşmayla ilerlemek değil, yerleşilebilir alanlarda daha yatay bir mimariyle ilerlenebileceğini düşünüyoruz. Bunu bölgenin yapısını çok iyi bilen şehir plancıları, mimarlar, odalarla ve Hopalılarla tartışarak belirlemek istiyoruz.

Hopa’nın nasıl bir şehir olması gerektiğini tartışıp buna emek verip doğru şehirleşme stratejisiyle planları hazırlamak benim borcum. Hopa’da bugüne kadar kentsel planlama anlamında bir bakış açısı olmadığı için kentin arka bölgeleri ranta teslim olmuş durumda. O kısımlar için orta ve uzun vadede yapılacak planları hazırlayacağız. İmar planlarıyla Hopa’yı yeniden şekillendirmek mümkün.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir