Kaçırılarak evlatlık verilen Şilili’den devlet hakkında suç duyurusu
ABD’de yıllar sonra esasında Şilili olduğunu öğrenen ve Ağustos 2023’te biyolojik annesi ile bir araya gelen Jimmy Lippert Thyden González, Şili devleti hakkında suç duyurusunda bulundu. Doğduktan sonra kaçırılarak evlatlık verilen González, Augusto Pinochet’in dikta rejimi dönemine işaret ederek, Şili devletinin 1970’li ve 80’li yıllarda ‘düşman olarak algıladığı insanların çocuklarını çaldığını’ ifade etti. Başkent Santiago’da savcılığa başvuran González, bunun sistematik bir plan olduğunu da söyledi.
Güney Amerika ülkesi Şili’deki bir hastanede bundan 43 yıl önce doğum yapan Maria Angelica González’e doğumdan hemen sonra bebeğinin hayatını kaybettiği söylenmişti. González, bunun doğru olmadığını ise neredeyse yarım yüzyıl sonra öğrenmişti. Yaptırdığı bir DNA testiyle aslında Şilili olduğunu öğrenen Thyden González ve annesi, geçen yılın ağustos ayında Şili’nin Valdivia kentinde bir araya gelmişti. González, bundan aylar sonra Şili’nin başkentine giderek devlet hakkında suç duyurusunda bulundu.
‘HÜKÜMET, ÖNCE BUNUN YANLIŞ OLDUĞUNU KABUL ETMELİ’
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Jimmy Lippert Thyden González, suç duyurusunu söz konusu diktatörlük döneminde yaşanan ‘çocuk kaçakçılığı’ faaliyetlerine yönelik soruşturmaların başına yeni bir hakimin atandığı gün yetkililere iletti.
ABD’nin Virginia eyaletinde büyüyen Thyden González, Santiago’da Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamada, “Her şeyden önce, hükümetin bunun yaşandığını kabul etmesi ile başlıyoruz. Bunun yanlış olduğunu kabul etmesiyle…” diye konuştu. AP’nin elde ettiği bilgilere göre, ülkede halihazırda yaklaşık 20 bin zorla ya da suç teşkil eden evlatlık verme vakasına ilişkin dava var. ‘Nos Buscamos’ (Kendimizi Arıyoruz) gibi sivil toplum kuruluşları ise bu durumdan 50 bini aşkın ailenin etkilendiğini tahmin ediyor.
2017 YILINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Şili, çocukların ebeveynlerinin rıza ya da bilgisi olmadan kendilerinden alınarak evlatlık verilmesi ile ilgili olarak 2017 yılında soruşturma başlatmıştı. Hükümet, bu bağlamda, evlatlık verilen kişiler ile biyolojik ailelerinin bir araya gelebilmesi için bir DNA veri tabanı oluşturmuştu. Bu kaçırma vakaları ile ilgili ise hiç kimseye suçlama yöneltilmedi. Hak örgütleri, hükümetin bu vakaları daha hızlı ve özenli bir şekilde soruşturmamasını eleştiriyor. Şili Adalet Bakanlığı’na göre, kaçırılarak ABD ve İsveç’teki ailelere evlatlık verilen Şilililer ile bağlantılı olarak 1200 dava Santiago istinaf mahkemesinde görüşülmeyi bekliyor.
11 Eylül 1973’te Devlet Başkanı Salvador Allende’ye karşı darbe yapan Pinochet, 1990 yılına kadar devam eden bir baskı dönemi başlatmış, onun diktatörlüğü döneminde en az 3 bin 95 kişi öldürülmüş, on binerce kişi siyasi sebeplerle hapse atılmış ve işkence görmüştü.
DNA TESTİNDE BİRİNCİ DERECEDEN KUZENİYLE EŞLEŞTİ
Jimmy Lippert Thyden González de geçen yıl nisan ayında okuduğu bir haberde, Şili merkezli ‘Nos Buscamos’ isimli sivil toplum kuruluşunun Şili’de doğup evlatlık verilen kişilerin biyolojik anne-babalarıyla yeniden bir araya gelmesine yardımcı olduğunu görmüş, bu haberi okuduktan sonra aynı kuruma başvurmuştu. ‘Nos Buscamos’ da González’in başkent Santiago’daki bir hastanede erken doğduğunu ve bir kuvöze konulduğunu, annesine ise hastaneden ayrılmasının söylendiğini tespit etmişti. Fakat Gonzalez hastaneye döndüğünde kendisine bebeğinin öldüğü, cesedinin de defnedildiği söylenmişti.
Thyden, Şili’de evlat edinilenlere ve çocuk ticareti mağduru olduğundan şüphelenilenlere dağıtılmak üzere ücretsiz DNA testi kiti sağlayan ‘MyHeritage’ platformu sayesinde DNA testi yaptırmıştı. Test sonucuyla yüzde 100 Şilili olduğunu teyit eden Thyden, ayrıca aynı platformda daha önce test yaptırmış birinci dereceden bir kuzeniyle de eşleşmişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)